Usein kysyttyä

1. Kuinka usein ilmanvaihtojärjestelmä tulee puhdistaa?

Suositeltu puhdistusväli on noin 10 vuotta. Tämä on kuitenkin hyvin tapauskohtaista ja siihen vaikuttaa mm. perhekoko, asunnon sijainti ja millainen suodatustaso järjestelmässä on.

2. Millä välineillä työ suoritetaan?

Työn oikeanlainen suorittaminen vaatii harjausvälineen joka on yleensä akkukoneella pyöritettävä poravaijeri. Vaijerin päässä voidaan käyttää eri vahvuisia ja kokoisia harjapäitä riippuen kanavan koosta ja rakenteesta. Saadaksemme irti harjatun pölyn ja lian tulee samanaikaisesti olla käynnissä tehokas alipaineistaja. Tämä laite luo kanavistoon alipaineen jolloin harjatessa irronnut pöly sekä lika liikkuvat kohti alipaineistajaa joka sitten linkoaa sen ulos joko suodatinpussiin tai vaihtoehtoisesti ulkoilmaan. Varmistaaksemme asunnon oikeanlaisen ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan, tulee järjestelmä vielä mitata ja säätää. Tässä työvaiheessa tarkastetaan jokaisesta venttiilistä paine, avauma sekä mitattu ilmamäärä. Säätötyössä pyritään säätämään järjestelmä mahdollisimman lähelle asunnon suunniteltuja arvoja. Nämä arvot löytyvät LVI-piirustuksista. Ei hätää jos niitä ei kuitenkaan löydy, sillä säädöt voidaan tällöin suorittaa noudattaen D2 rakennusmääräyskokoelman ohjeistusta.

3. Kuinka usein ilmanvaihtokoneen suodattimet tulee vaihtaa

Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Keväällä ja syksyllä. Riippuen asunnon sijainnista vaihtokertoja voi olla jopa useampi. Suodattimia vaihtaessa kannattaakin tarkistaa kuinka paljon niihin on kerennyt kertyä likaa puolessa vuodessa ja jos ne näyttävät todella likaisilta on suositeltavaa lisätä suodattimien vaihtokertoja.